Plastik teknolojisinin hızlı gelişimi hammadde üretiminde de önemli gelişmelerin yaşanmasının sağlamıştır.. PE 32, 40 ve 63.ten imal borular yüksek basınç gerektirmeyen sistemlerde başarı ile kullanılır.
Ancak bu malzemeler teknik özellikleri nedeniyle sadece düşük basınç gerektiren sistemlerde kullanılabilme imkanı bulmuştur. Uzun araştırma ve çalışmalar sonucunda geliştirilen PE 100 ise bugüne kadar geliştirilen yüksek basınca dayanıklı en güçlü PE boru malzemesidir. Aynı işletme basıncında ve çapta PE 100 boruları PE 32, PE 40, PE 63 ve PE 80 borulara göre daha ince et kalınlığına sahiptir.
PE100’ün en büyük avantajı yüksek bir gerilme mukavemetine ve güvenlik katsayısına sahip olmasıdır. Örneğin PE 80 hammaddeden SDR 11 ‘e göre üretilen borunun izin verilen çalışma basıncı 10 bar iken PE100 hammaddeden üretilen borunun çalışma basıncı 16 bardır. Yani PE 100 ile üretilen borular daha düşük et kalınlıkları ile daha yüksek basınçlarda çalışma olanağı sağlar. PE100 ile üretilen borularda ürün kalitesi artarken, % 30’a varan malzeme tasarrufu ve ekonomi sağlanmaktadır.
MASSPIPE, bu üstün özelliklere sahip PE 100 borular güvencesiyle TSE EN 12201-1 2012 göre üretilmektedir.
PE 1OO BORU AVANTAJLARI
•Elastik yapısı ile depremden etkilenmez. Heyelan bölgelerinde uzamayı sönümler.
•Sıcaklıklar -40 °C’ye düştüğünde de elastik özelliklerini korur.
•Kangal olarak şantiyede kullanılabilir.
•Kimyasallara yüksek dayanım gösterir. Korozyona uğramaz.
•Aşınma dayanımı yüksektir. Delinmez. Ayrıca akışkana molekül geçişi söz konusu olmadığından kanserojen etkisi yoktur.
•İçerideki akışkandan ve dışarıdaki toprak yapısından dolayı korozyon olmaz.
•Yoğunluğu 0,956 gr/cm3 olduğundan çelikten 8 kat hafiftir.
•Kanal dışında birleştirme işlemi yapılıp kanala sonra bırakılabilir. Hafriyat miktarını azaltır.
•Zeminin dereceli olarak hassas kazılmasına ihtiyaç göstermez.
•Nehir, Göl ve deniz geçişlerine çok uygundur.
•Esnek özelliği ile dirsek ihtiyacı olmadan boru çapının 20-35 katı radüs ile dönüş yapabilir.
•Koç darbelerine dayanım gösterir.
•Fiting kullanmadan alın kaynak ile birleştirme yapılabilir
BORU DÖŞEME KURALLARI
PE boruların döşeme kuralları
DIN 19630, DIN 4033, DIN 18300
ve EN 1610 standartlarında belirtilmiştir. Borular kanal dışında kaynatıldıktan sonra kanal içerisine indirilebilir. Burada kanal kazısının dar tutulması önemlidir.
_ Borular hiçbir suretle ezilmemelidir.
_ Nakliye veya stoklama sırasında hasara uğramış olan (sivri uçlu araçlar veya taş benzeri materyallerle zedelenmiş) boruların kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
_ Kanal içerisinde yeraltı suyu veya yağmur suyu birikintisi kesinlikle olmamalıdır. (Kanalda su birikintisi varsa, pompa yardımı ile su boşaltılmalıdır.)
_ Yapışık olmayan kum, çakıl, karışık taneli karma kum ve çakıl, kanal dolgu malzemesi olarak kullanıma uygundur. (DIN 19630 standardı.)
_ Kanal derinliği asgari olarak 70-80 cm olmalıdır.
_ Kazı toprağı dolguya elverişli ise,
yataklamaya gerek kalmadan boru doğrudan kanal tabanına yatırılabilir. Kazı toprağı dolguya elverişli değil ise (taşlı, sulu vs) kanal derinliği arttırılmalı ve kuru dolgu malzemesi ile (Ör: kum) yataklama yapılmalıdır.
_ Yapılacak yataklama kalınlığı minimum Al = 100 mm + 1/10 DN olmalıdır. Yataklama malzemesi üzerinden hafif çalışan bir kompaktör yardımı ile % 95 mukavemet sağlanıncaya kadar sıkıştırılmalıdır.
_ Boru yan dolguları A2, 30 cm kalınlıkta dökülerek hafif kompaktör ile
yine % 92 – 95 oranında sıkıştırılmalıdır. Bu işlem her 30 cm’de bir boru üzerini 30 cm geçene kadar devam ettirilmelidir.
_ Boru üzerini A3 = 30 cm geçtikten sonra dolgu işlemi orta güçte kompaktör ile sıkıştırılmak sureti ile tamamlanmalıdır.
- Home
- Post Single Template