Damlama Sulama Sistemleri

Deka Pipe

Damlama Sulama Sistemleri

Damla sulama, çiftçilerimizin ekinlerini yetiştirirken sıklıkla başvurdukları sulama teknikleri arasında yer alıyor. Ekinlerin sağlıkla, en uygun miktarda suyu alarak, hızla büyümesi için özenle emek harcayan çiftçilerimiz, damlama sulama sistemini tercih ediyor. 

Verimlilik ve Su Tasarrufu

Su kaybını azaltarak, verimi arttırır. Doğru su miktarını verir ve su kaybını önler.

Bitki sağlığı

Bitkilere doğru su miktarını verir ve bitkilerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.

Zaman ve Enerji Tasarrufu

Su verme işlemi için gerekli olan zamanı azaltır.Su pompalama gereksinimini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar.

Damla Sulama Sistemi Nedir?

Damla sulama, adını teknik özelliklerinden alıyor. Suyun doğrudan, damlacıklar halinde, kök bölümüne verildiği sistem bu isimle anılıyor. Damla sulama, sık sık ve azar azar sulamaya dayanıyor. Hem gübrelenmiş hem de henüz gübre serilmemiş topraklarda kullanılan sulama türünde, su basıncı düşük tutuluyor. Önceleri serada kullanılarak yaygınlaşan damla tekniğiyle sulama, günümüzde açık alanda da tercih ediliyor. Damla sulama sistemi nedir diye soranlar, tekniğin nasıl bir altyapıyla gerçekleştirildiğini merak ediyor. Bir adet dağıtıcı damlalık, su deposu, daha kısa damla sulama sistemi borusu, sulama suyu filtreleri gibi bölümler yardımıyla gerçekleşen sulama işleminde, insan emeği, enerji, basınç ve su en az düzeyde kullanılıyor. 

16-mm-damlama-sulama-duz-boru-ve-ek-parca-400-mt-set-2-1011-P-ORG

Damla Sulama Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Damla sulama sistemi avantajları, dezavantajları ile kıyaslandığında oldukça fazla. Verim ve tasarruf getirileri ile her geçen gün daha fazla çiftçimizin topraklarımızda kullandığı damla sulamanın en önemli avantajları: 

  • Zaman ayarlı damla sulama sistemi, günün herhangi bir saatinde sulama yapılmasını sağlıyor. Rüzgar hızına bağlı olmayan sistem sayesinde çiftçilerimiz büyük kolaylık elde ediyor. 
  • Daha az su sayesinde ekinde stres oluşturmadan gelişme sağlanıyor. 
  • Düşük basınçlı kullanım sayesinde enerji tasarrufu gerçekleşiyor. 
  • Damla sulama kullanılan topraklarımızda, mahsuller ortalama 2-3 hafta erken olgunlaşıyor. 
  • Damla sulama iş gücü gereksinimini azaltıyor. İşçilik gereksinimi büyük oranda düştüğü için çiftçinin gideri azalıyor. 
  • Buharlaşma ile su kaybı en aza indiği için su kullanımında %50’ye varan azalma kayda geçiyor. 
  • Sulama ile birlikte gübreleme, ilaçlama yapıldığında etkin maddelerden daha yüksek verim elde ediliyor. Gübre ve ilaç kullanımında yaklaşık %60 tasarruf ediliyor. 
  • Topraklar havalanıyor. 
  • Tüm alan sulanmadığı için çevrede yabancı ot bitme ihtimali azalıyor. Çapalama gereği düşüyor. 
  • Erozyon ve toprak kaybının önüne geçen sistem, ekosistem için fayda sağlıyor. Daha az toprak sertleşmesi görülüyor. 
  • Düşük debili su ile geniş alanlar sulanabiliyor. Kurulması, kaldırılması kolay olduğu için avantaj sunuyor. 
  • Ekin kalitesi artıyor, kullanılabilir toprak suyundan daha iyi yararlanılıyor. 
  •  
  • Kısa aralıklı sulama sayesinde ekin büyümesi düzenli şekilde gerçekleşiyor. 
  • Tuz oranı yüksek sular bile sulamada kullanılabiliyor. 
  • Su ve gübre dağılımı eşit şekilde yapılabiliyor. Tek elde hasat olanağı artıyor. 
  • Bitki suya ulaşabilmek için fazla kök salmak zorunda kalmıyor. Besin kök değil ekinin kendisini besliyor. 
  • Sulamanın ekine, iklime, özel ihtiyaçlara ve gelişme dönemine göre özelleştirilmesi kolaylaşıyor. 
  • Toprak altı damla sulama sistemlerinde boruların serilip toplanması gerekmediği için işçilik maliyetleri düşüyor. 
  • %100 homojen sulama hayal olmaktan çıkıyor. 

Sistem kurulumu tamamlandıktan ve kontroller yapıldıktan sonra damla sulama yapılmasına geçiliyor. Sulama suyu alana verilmeden önce tüm vanalar açılıyor. Sonrasında sulama yapılacak alandaki vanalar açık bırakılarak diğerleri kapatılıyor. Basınç kontrolünün ardından basınç yüksekse ana hat vanası kısılarak önce basınç ayarlanıyor. Gerekli durumlarda sulama suyuna ilgili kimyasallar, iyileştiriciler ekleniyor. Ancak gübreleme sonrasında damlama sulama sistemi en az 30 dakika süreyle su verilerek temizleniyor. 

Damla sulama sistemlerinin verimli kullanımı için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle sistemin düzenli temizliği, bakımı, filtrelerinin kontrolü önem taşıyor. Eğer filtrasyon sistemi yoksa veya uygun bir şekilde çalışmıyorsa borular tıkanabiliyor. Düzenli olarak yıkanması gereken boruları takarken de temiz olduğundan emin olmalı ve açıklığını kontrol etmelisiniz. 

Eğer damlama sulama ile gübreleme yapıyorsanız, suda tamamenn ve kolaylıkla eriyen gübreleri seçmelisiniz. Buna rağmen işlemin ardından en az yarım saat boyunca sulama yaparak sistemi temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer kalsiyum veya magnezyum gibi yüksek konsantrasyonu iyon bulunduran sert sular varsa, bu akış miktarını azaltıyor. Bu durumda mevsim boyunca periyodik olarak HCI enjeksiyonu yaptırmalısınız. Eğer kalsiyum ve magnezyum konsantrasyonu az ise bu durumda da yılda birkaç kez HCI vermeniz gerekiyor. 

Eğer damla sulama sistemi tıkanmışsa veya değiştirmeniz gerekiyor, nipel veya redüksiyon ile ek yapıp tıkanmış damlatıcıları değiştirmelisiniz. 

Son olarak hasat sırasında kullandığınız ekipmanların, makinelerin ve kasa/sandıkların damlama borularına zarar vermemesine özen göstermelisiniz. Boruları korumak için hiçbir ekipmanın boruya temas etmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.  

Damla sulama sistemi 1 saatte ne kadar su harcar?

Damlatıcılar, suyu birkaç saatte birkaç litre şeklinde toprağa damlatıyor. Suyun basıncı, çiftçiler tarafından kontrol edilerek hızı belirleniyor.

Damla Sulama Sistemi Maliyeti Ne Kadardır?

Damla sulama sistemi maliyeti arazi özelliklerine göre değişiyor. Özellikle yıllarca toprağın altında, farklı hava koşullarına maruz kalacak boruların dayanıklılığı büyük önem arz ediyor. Kaliteli malzemelerin seçimi ilk aşamada maliyeti yükseltse de ilerleyen yıllarda yenileme maliyeti oluşmasının önüne geçiyor. Bazı kullanıcılar, kurulum sırasında bu tekniğe, dalgıç pompa vasıtasıyla depodaki su azaldığında otomatik depoyu dolduran sistemler entegre edebiliyor. Bu tip eklentiler genel maliyet hesaplarının değişmesine neden olabiliyor. Arazinin büyüklüğü arttıkça dekar başına maliyet azalıyor. Damla sulama sisteminin kurulum maliyetini hemen hemen 4-5 yıl içinde karşıladığı belirtiliyor. Kaliteli borular seçildiğinde, döşenen borular 15 yıla kadar kullanılabiliyor.

Mesaj Yaz
Yardım ister misin?
Merhaba :)
Yardımcı olabilirim